Van virág, erdei, lépes, csurgatott, pergetett, a "gyártási technológia" mindegyiknél ugyanaz. A méhek begyűjtik az édes nektárt,
megérlelik és elraktározzák. Vannak, akiknek kedvenc csemegéjük a méz: ezt tömény állapotban egyenesen a kaptárból veszik
ki a viaszréteg alól. Tudni kell, hogy minden jó, tehát hamisítatlan méz ikrásodik. A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott
csak időnként fel kell melegíteni 40 fokra, hogy ismét cseppfolyós legyen. Az időben, jól megérlelt méz sosem romlik. A
virágmézek általában világosak, bár más-más árnyalata van az akácméznek, az almaméznek, a hársméznek, a lóheréből, a
bogáncsból és még számtalan virágból nyert méznek. Az erdei mézek sötét árnyalatúak, ezt az alapanyagot a tűlevelű fák, a
tölgy, az útilapu és sok lombos fa adja a méheknek.
A mézben található cukrok közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó
hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (glükogének) formájában rakódik le és serkenti az
ellenmérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat. Minden élő
szervezetnek elengedhetetlen szüksége van az úgynevezett nyomelemekre és ásványi anyagokra. A mézben minden megvan,
amire az embernek szüksége van.
Webdesign: Goór Zsolt©2014
MEDESI MÉZ • Tánczos Csaba • Pórszombat • 2014
Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, K vitamint (vérzéselállító), valamivel kevesebb C
vitamint, továbbá olyan fontos anyagokat, mint amilyen például a PP faktor, ami értágító, javítja a szövetek oxigénellátását.
Tápanyagok szempontjából a méz több mint 70 az ember számára fontos anyagot tartalmaz. Különösen fontos, hogy a
gyerekek rendszeresen fogyasszák a növekedést serkentő anyaga miatt is. Rendkívül jótékony hatással van az ember
szervezetére. A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100, de maximum 200 g arányosan elosztva: reggel 30-60 g,
a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g, két órával étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja körülbelül 30
g. Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozódásához vezetne, aminek káros következményei lehetnek. Azt mindenki
tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni, de az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen gyógyító
hatással van számos más bajra: a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az
idegrendszer, a bőr megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra
is. Előfordulhat túlérzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani. A
mézet a kozmetikai ipar is felfedezte, sok készítményének (arcápolók, szappanok, krémek, arctejek) szolgál alapanyagul.